Minden konyhának van egy alapfelszerelése, amellyel még egy kezdő szakácsnak is rendelkeznie kell. Ezeket beszerezni ugyan nem olcsó, de megéri: a jó minőségű konyhai eszközök gyakran egy életen át, de legalábbis jó pár évig kitartanak.
Lábasok, serpenyők, tepsik
Ezeknél különösen fontos, hogy ügyeljünk a minőségre. Az edények alja jól vezesse a hőt, és vastag, simára csiszolt anyagból készüljön, a fogantyúk legyenek hőállóak, a fedők tökéletesen zárjanak. A több rétegből felépülő nemes acélbólkészült sütő/főzőfelület egyenletesen vezeti a hőt. A lábasok, serpenyők fogantyúi különböző, anyagokból készülhetnek. A műanyag bevonatú fogók nem forrósodnak át, így konyharuha nélkül is megfoghatjuk. A modern háztartásban a fedők milyensége sem teljesen érdektelen. Kezdők számára ideális üvegből készült fedő, hogy főzési folyamatot szemmel követhessék, anélkül, hogy megszakítanák. Alapfelszerelésként ajánlatos beszereni az alábbi 10 részes edénykészletet:
~ 2 db 16, illetve 20 cm átmérőjű, sütésre használt fedeles lábas,
~ 2 db 16, illetve 18 cm átmérőjű, főzésre használt fedeles lábas 1-1 hozzá illő szűrőbetéttel,
~ 1 db 14 cm átmérőjű, nyeles lábas,
~ 1 db 24 cm átmérőjű, közepes magasságú fedeles serpenyő,
~ 3 db 14, 16, illetve 20 cm átmérőjű tál.
Ezek az edények lehetőleg nemesacélból készüljenek, és fedelük üvegből legyen. Előnyös továbbá a teflonbevonatú tapadásmentes felület, hogy az odakozmálást elkerüljük. Az ilyen edényekkel azonban óvatosan kell bánni, hegyes eszközökkel, késekkel, villákkal nem szabad a serpenyőbe nyúlni. Ha érzékeny bevonatuk megkarcolódik, tönkremennek. MIndig fa- vagy műanyag kanállal keverjük meg az ételt, mosogatásnál pedig egyszerű mosogatórongyot használjunk. Még számtalan speciális edény és tartozék létezik, amelyek bizonyos ételek elkészítését megkönnyítik, azonban nem feltétlenül szükségesek. Haladóknak érdemes több különböző nemesacél vagy teflonserpenyőt is beszerezni. Kollekiójukat ízlés szerint kiegészíthetik speciális (például spagetti- vagy spárgafőző) lábasokkal. A párolt ételek és sültek kedvelőinek feltétlenül szükségük lesz egy nagy ovális sütőedényre. A kezdőknek érdemes felfújtformákat beszerezni. A felfújtak pompás ínyencségek, amelyek könnyen és gyorsan elkészíthetők. Szinte maguktól megsülnek, és mivel a formával együtt tálaljuk, ajánlatos 2-3 derékszögű vagy ovális, nemesacélból, kerámiából, vagy porcelánból készült füles formát vásárolni.
Sziták, kések, és más kiegészítők
A szitákat, passzírozókat és szűrőket a tészta, rizs vagy zöldség leszűrésekor használjuk. Az ideális szita nemesacélból készült, így nem rozsdásodik. A mindennapok legfontosabb eszközei a kések. Az életlen kés könnyen beleszalad az ujjunkba. Pengéje mindig edzett, rozsdamentes acélból készüljön, és legalább a késnyél feléig érjen. Egy késtartó nemcsak jól mutat, hanem praktikus is - mivel a pengék nem érnek egymáshoz, nem vesztik el olyan könnyen életüket. Szükség esetén egy fenőkővel mi is megélezhetjük késeinket. Eleinte elegendő 6-7 késből álló készlet, különböző méretű pengékkel:
~ 1 db húskés a sültek, kolbászok, húsok és szárnyasok feldarabolásához,
~ 1-1 db nagyobb és kisebb kés halak, a húsok filézéséhez és zöldfűszerek aprításához,
~ 1 db recés kés kenyérszeleteléshez,
~ 2-3 db kisebb konyhakés az előkészítő munkákhoz (hámozás, szeletelés).
Nagyon praktikusak a különböző konyhai kiegészítők, amelyek manapság töméntelen mennyiségben és minden árfekvésben kaphatók, azonban nem mindig használhatók ki teljes mértékben.
Aki gyakran és szívesen készít zöldséges ételeket, az egészítse ki zöldség- és burgonyahámozókkal a gyüjteményét. A gyümölcsöket, zöldségeket nem csak késsel apríthatjuk fel, hanem reszelőkkel, gyalukkal is. reszelőnk legyen erős, éles és könnyen tisztítható.
MIndennapos munkaeszközeink közé tartozik a húsolló, amellyel a vékonyabb csontokat is elvághatjuk, a fakanál, a habszedőkanál és a mártáskanál. Gyakran használjuk a fémből készült, hőálló nyelű habverőt.
A húsvilla és a citromprés szintén a jól berendezett konyha része.
Az elektromos botmixer kézre álló, könnyen tisztítható eszköz. Gyakran jó szolgálatot tesz a kézi, vagy konyhai robotgép helyett. Az ételek tárolására szolgáló frissen tartó dobozok minden méretben, színben, farmában és árfekvésben kaphatók.