Főzőiskola - kezdőknek és haladóknak!!!

Alapvető tudnivalóktól új, divatos receptekig!!!

Abálás

Nem forrásban lévő, hanem maximum 90 fokos, bő folyadékban történő elpuhítás. Ez a folyamat főleg apró zöldségfélék, gyümölcsök, halak, szárnyasok, gombóc és tojások puhítására alkalmas.

Beforralás

Folyékony állagú ételeknél alkalmazott eljárás. A felesleges nedvesség elpárolog, az étel ezáltal sűrűbb lesz. Például a mártásokat krémesebbé, teltebb ízűvé teszi.

Blansírozás

Blansírozás során az alapanyagokat rövid ideig forraljuk vagy forrásban lévő vízbe merítjük, majd hideg vízzel lehűtjük, s ezáltal azonnal megszakítjuk a főzési folyamatot. A zöldségek így megtartják színüket, ízanyagaikat és tápanyagtartalmukat.

Forralás

Az a folyamat, amelyeknek során az élelmiszert bő folyadékban (víz, bor, leves) magas hőmérsékleten (kb. 100 fok) főzzük.

Gőzölés

Ennek során az alapanyagokat vízgőzben főzzük. Az eljárást főleg zöldségek, halak, rákok, kagylók készítésénél alkalmazzuk. Az ételt egy szűrőben folyadék fölé helyezve gőzöljük, így megtartja ízét és formáját. Egy lábasba kevés vizet öntünk, majd leforraljuk. A szűrőt a lábasba tesszük, majd lefedjük, hogy a gőz az edényben maradjon.

Párolás

A párolást mindig saját lében, kevés folyadékkal végezzük. A párolandó ételt egy lábasban vagy serpenyőben zsiradékon megpirítjuk, majd kevés folyadék (víz, bor, leves) hozzáadásával fedő alatt puhára főzzük.

Pirítás

A hosszabb vagy rövidebb ideig tartó pirítás is olyan folyamat, amelynek során kisebb húsdarabokat hirtelen, magas hőfokon minden oldalról megpirítunk. Eközben a rostok összehúzódnak, így a hús lédús marad. A zsírszegény húsokat lassabban, bő zsírban pirítsuk, ugyanis ha túlságosan felforrósítjuk, kiszáradnak. Először magasabb hőfokon, majd mérsékelt lángon, többszöri forgatás mellett süssük.

Sütés

A sütést mindig bő, forró zsiradékban, 160-200 fok körül végezzük, egy nagyobb lábasban vagy fritőzben. A folyamat során a sült külseje megkeményedik, és barna színű lesz, belseje pedig omlós és lédús marad. Ha fritőzzel dolgozunk, beállítjuk a megfelelő hőfokot, majd ha a lámpa elalszik, a készülék üzem kész. Ha a sütést lábasban végezzük, akkor töltsük meg félig olajjal, majd forrósítsuk fel. A megfelelő hőfok eléréséről úgy győződhetünk meg, hogy egy fakanalat a forró olajba merítünk. Ha buborékok képződnek, elkezdhetjük a sütést.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 20
Heti: 32
Havi: 97
Össz.: 22 716

Látogatottság növelés
Oldal: Főzési eljárások
Főzőiskola - kezdőknek és haladóknak!!! - © 2008 - 2024 - fozoisk.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »