Az egy főre eső évenkénti halfogyasztás folyamatosan emelkedik még a tengertől távol eső területeken is. Ma már hazánkban is széles a választék friss, ízletes vizilakókból. Ezt a sokféleséget kiegészítik a mélyhűtött haláruk. Az alábbiakban rövid áttekintést adunk annak érdekében, hogy könyebben eligazodhassunk a bőséges kínálatban.
ÉDESVÍZI HALAK
A pisztráng az egyik legismertebb és legkedveltebb halfajta. Omlós húsa, kevés szálkája és alacsony kalóriatartalma különösen vonzóvá teszi. A ponty a légrégebb óta tenyésztett halfaj. Rendkívül nagyra nőhet, fogyasztásra azonban leginkább az egy-két kilós példányok alkalmasak. A compó a ponyt rokona. Vele ellentétben azonbansok apró, bőrszerű, nyálkás pikkely borítja testét. A csuka csak bizonyos méret alatt ízletes. A folyami vagy tarka sügérnek nagyon finom, tömött, fehér, szinte szálkamentes húsa van. A fogas a csuka és a sügér keresztezéséből jött létre, amelynek sajátos ízű, szinte szálkamentes, tömött húsa sokféle módon elkészíthető. Közép-Európa legnagyobb édesvízi hala a harcsa. A kisebb példányok húsa nagyon ízletes. A kígyóhoz hasonló, zsíros húsú angolna 1,2 kg alatt a legfinomabb. A tokhal nemcsak a legdrágább kaviárfajta szállítója, hanem ízletes érkezési hal is. Az édesvízi halak közé tartozik még a vörösszárnyú koncér, a pirosszemű keszeg, a denevér-keszeg és sok más halfajta.
TENGERI HALAK
Bár több mint 5000 édesvízi halfaj létezik, a legtöbb hal a tengerekben él. Vannak csapatokban élő halak, mint például a hering és a makréla, kerek alakú halak, mint a tőkehal, a tengeri lazac, a sügér, valamint a félszegúszók, mint a lepény- és a rombuszhal.
A heringnek 180 fajtája létezik, ilyen például a sprotni, a szardínia és a szardella. A makréla ízletes, tömött húsa nemcsak füstölésre való, hanem frissen is sokféle módon elkészítő. A vörös tonhal a legnagyobb tonhalfajta. Tömege elérheti akár az 500 kg-ot is. Íze a borjúhőséra emlékeztet, és főzésnél vörösesbarna színű lesz. A valamivel kisebb fehér tonhal húsa rózsaszínes, ha megfőzik. A kerek alakú halak legismertebb képviselői a tőkehal, a sügér, és a tengeri lazac. Szívesen társul hozzájuk a vékonybajszú tőkehal, a tengeri csuka és az északi menyhal. Ezek mind soványhúsú halak, amelyek zsírjukat májukban raktározzák. A félszeghalak közül legfinomabb a rombuszhal, a nyelvhal és a laposhal. A lepényhal ízletes és viszonylag olcsó tengeri hal. Az érdes lepényhal az egyetlen olyan észak-európai fészegúszó, amelyik édesvízben és alacsony sótartalmú tengerben is elél. A félszegúszóknak omlós, fehér, zsírszegény húsúk van, amelyet mindig csak megadott ideig szabad főzni, nehogy szétfőjön.