A zöldségfélék tarka sokfélesége nemcsak a szemet, hanem a testet is gyönyörködteti. Minden kis növény igaziásványianyag- és vitaminbomba. Minden zöldségfajtának megfelelően több-kevesebb létfontosságú anyagot, például A-, B-, C-, E-, és K-vitamint, illetve kalciumot, magnéziumot, káliumot, vasat, foszfort, klórt stb. tartalmaz. Ízanyagaik antibiotikus és étvágygerjesztő hatással rendelkeznek. Magas rosttartalmuk serkenti a belek működését és az emésztést.
NÉHÁNY FONTOSABB ZÖLDSÉGFÉLÉRŐL DIÓHÉJBAN
A zöldségek legismertebb és legkedveltebb csoportja az úgynevezett bogyóterméssel rendelkező paradicsom, paprika, uborka, cukkini, tök és padlizsán. A savanykás paradicsom a többi zöldséghez hasonlóan rendkívül sokoldalúan felhasználható. A paprika különböző színekben és formákban is kapható. Két fő fajtáját különböztetjük meg: a csemege paprikát és az erős fűszerpaprikát. A pepperóni paprika az utóbbi csoportba tartozik, és mivel ,,kicsi, de erős", ezért óvatosan bánjunk vele. A csilipaprika a legerősebb. Annyira csípős a magja, hogy kesztűben ajánlatos feldolgozni. Az uborka, cukkini és a tök a kobakosok családjába tartozik. Leveles húsú, energiaszegény növények, ízük nem meghatározó. A hüvelyesek fehérjében és rostban gazdag zöldségek, ezért vegetáriánus táplálkozás alapját képezik. A bab sokféle színben és alakban létezik - kb. 500 fajtája van világszerte. Minnél sötétebb a héja, annál erőteljesebb az íze. Minnél nagyobb szemű, annál lisztesebb, keményítőtartalma is magasabb, tehát puhábbra főzhetjük, mint kisebb társait. A legfontosabb téli zöldségféle a káposzta, a németek nemzeti eledele. Fő fajtái a vörös-, fejes és marhakáposzta. A fejes káposztának legmagasabb a C-vitamin-tartalma. A kelkáposzta, kelbimbó, brokkoli és a kínai kel szintén káposztafélék családjába tartozik, de íze nem annyire maghatározó. Az alábbi zöldségek a száras növények közé tartoznak. A spárga szigorú minőségi ellenőrzésen áteső zöldség. Az I.osztályú spárga hófehér, egyforma hosszúságú és vastagságú szárakkal, és zárt fejekkel rendelkezik. A fehér spárga a föld alatt, a zöld spárga a föld felett terem. A gumós zellernek vastag, vitaminokban és illóolajokban gazdag leveles szára van, ezért jellegzetes illatot áraszt. Az édeskömény ánizsra emlékeztető ízű, illatos zöldség. Magas C-vitamin-tartalma miatt rendkívül hasznos növény, a kímélő ételek fontos alapanyaga. A chicore vitaminokban gazdag téli zöldség szorosan egymásra simuló, húsos levelekkel.