Hozzávalók(4 személyre):
~ 4 articsóka
~ só
~ citromlé
~ 1 tojás
~ 2 szál póréhagyma
~ 1 csomó petrezselyem zöldje
~ 1 ek. kapribogyó
~ 6 ek. borecet
~ bors
~ 4 ek. étolaj
~ cukor
~ néhány citromfű
~ 8 dkg vaj
~ 1 ek. joghurt
Elkészítés:
Megmossuk és lecsöpögtetjük az articsókát, majd levágjuk a szárát. Sós, citromlével ízesített vízben mérsékelt tűzön kb. 15-20 percig főzzük.
A tojást megfőzzük, leöblítjük, meghámozzuk, finomra vágjuk. A meghámozott póréhagymát felkockázzuk. A petrezselymet megmossuk, lecsöpögtetjük, finomra vágjuk. A kapribogyókat leszűrjük.
A mártáshoz az ecetet megsózzuk, megborsozzuk, majd belekeverjük a póréhagymát, a tojást, a kapribogyót és az olajat. Sóval, borssal és cukorral ízesítjük.
A citromafüvet megmossuk, lecsöpögtetjük, leveleit lecsipkedjük. Habosra keverjük a vajat. Beleforgatjuk a joghurtot és a citromfüvet. Sóval, borssal és citromalével ízesítjük.
A főtt articsókát a mártással és a citromaos vajjal tálaljuk.