A fűszerek adják az ételek aromáját. Íme a legfontosabbak.
A bazsalikom pikánsan csipős, édeskés ízű fűszernövény, amely olaszos jelleget kölcsönöz az ételeknek. Jól harmonizál paradicsom, a padlizsán és a paprika ízével.
A borókabogyó íze a ginre emlékeztet. Erős aromája jól harmonizál a vad és káposztás ételekkel. A barnára szárított bogyókat az étellel együtt főzzük,és tálalás előtt távolítsuk el.
A bors a só mellett a másik legelterjedtebb fűszer. A fehér bors kevésbé, a fekete bors erősebben csípős ízű.
Az enyhén csípős borsikafű jól illik a babételekhez.
A Cayenne-bors ördögein csípős fűszer, amelyet őrölt csilipaprikából állítanak elő. Óvatosan adagoljuk!
A citromfű citromhoz hasonló íze jól illik a szárnyas- és halételekhez, valamint salátákhoz és desszertekhez.
A curry Ázsiából származó fűszerkeverék, amelyet legalább tíz különböző fűszernövény (például fahéj, szegfűszeg, kömény, kurkuma, gyömbér és bors) felhasználásával állítanak elő. A sárgásbarna színű por különböző erősségekben kapható.
Az élénkpiros színű fűszerpaprika a magyar konyha alapfűszere. Csípős és kevésbé csípős változata is létezik. Piros húsú fűszerpaprikából állítják elő.
A gyömbér gyökeres és őrölt formában is kapható. Csípős aromája minden ételnek ázsiai jelleget kölcsönöz.
A kakukkfű íze a borsikafű és a majoránna között helyezkedik el.
A kapor halételek, világos mártások és borjúhúsok finom fűszernövénye.
A kapribogyó a földközi-tenger kapricserje kesernyés ízű termése.
A pikánsan csípős koriander a multikulturális modern konyha megkerülhetetlen fűszere.
A köménymag a sertéshúsok, a káposztás és zsíros ételek finom alapanyaga, intenzív aromájával minden étel ízét meghatározza.
A majoránna pikánsan kesernyés ízével a kolbászok, vagdalt hús, burgonya, májételek és a libasült klasszikus fűszere.
A metélőhagymát csak frissen, finomra vágva, tálalás előtt röviddel az ételre szórva használjuk. Hagymáéra emlékeztető íze minden ételhez illik.
Az oregánó a majoránna olasz változata.
A petrezselyem a legismertebb fűszer. Sima levelű változata erőteljesebb aromájú, mint a fodros.
A rozmaring kesernyés, nagyon domináns ízű fűszer. Nem harmonizál más fűszerekkel, ezért óvatosan adagoljuk!
A szegfűszeg főleg vadételek pikáns fűszernövénye. Pácoknak és mártásoknak is pompást ízt kölcsönöz.
A szerecsendiót mindig frissen reszeljük, hogy aromája ne vesszen el. Mogyoró nagyságú, kemény, ezüstös barna magjának intenzív aromája különleges ízt ad a szárnyas- és a zöldségételeknek.
A tárkony kesernyésen csípős, erőteljes aromával rendelkező fűszernövény, ezért óvatosan kell adagolni. Jól illik mártásokhoz, hal- és szárnyasételekhez.
A turbolya édeskés íze salátákban, levesekben és zöld mártásokban érvényesül.
A zsálya borjú-, bárány-, szárnyas-, máj- és halételek erőteljes ízesítője.